eveliina.

- endurance and perseverance combined to win in the end

Boktips: Kokain av Tom Feiling

Kategori: Allmänt

Hej!
Tentan gick bra, känns skönt att ha gjort den. Gick förbi salongen på vägen hem och umgicks lite med Lena, vi kom in på Usa. Visste ni att alla de som suttit i fängelse blir av med sin rösträtt?! Helt sjukt. Läste det i boken jag tänkte tipsa er om.
Under semestern finns det härligt mycket tid att läsa massa böcker. Jag läser allt från ytliga Chicböcker som Elsas mode, till välkända kriminalromaner som Paganinikontraktet. Då och då snubblar jag även över intressanta dokumentärböcker. Senaste boken var just kokain, den är skriven av en journalist som granskar kokainets väg från kokaplantagen i Colombia till lyxkrogarna i London.

Jag har alltid varit emot droger, att röka är ofräscht och att ta droger är tragiskt. Alkohol är väl det enda jag har en liberal syn till, jag anser dock inte att man ska förtära för mycket eller för ofta.
Iaf, boken skildrar USA's drogpolitik som är helt galen, och hur den påverkar resten av världen. Kokain är farligt, men de hårda lagarna gör det ännu mer farligt. Boken budskap är (förutom att USA är maktgalna och anser att sitt rykte är viktigare än människors bästa) att en legalisering av kokain skulle minska allt våld som svarta marknaden medför. Syndikaten skulle inte längre känna oändliga summor på smuggling och försäljning. Under kontrollerade former (som försäljning av läkemede, toback etc) skulle man kunna sälja kokain. Kokblad är populärt att använda som te, t o m drottningen av Spanien har druckit teet i media. De som testar kommer troligen att öka i antal, men ser man till Amsterdam som har legalierat vissa droger har inte missbrukarna ökat. Bönderna i Latinamerika slipper förlita sig på kriminella ligor och kan lagligt tjäna pengar, och man skulle sluta förstöra regnskog för att kunna plantera kokablad djupt inne i djungeln.Om ni tycker det låter galet måste ni läsa boken.
Lite rolig fakta, Coca-Cola använder kokablad som smaktillsättning. Däremot har själva kokainet avlägsnat från växten. För ca 100 årsedan användes dock hela plantan (ink. kokainet), och gav konsumenterna en uppfriskande känsla.
/Evelina

Kommentarer


Kommentera inlägget här: