eveliina.

- endurance and perseverance combined to win in the end

Living in Australia

Kategori: Allmänt

Jag inser att jag inte varit särskilt engagerad i bloggen har ingen större talang för bloggyrket,  tur att jag snart har en Bachelor i HR som backup. 
 
Tänkte berätta lite om hur det är att leva på andra sidan jorden.. Det känns alltid lika konstigt när jag registrerar mig någonstans och svarar ja på frågan "Are you a resident of Australia?"
 
Australien är ganska likt Sverige på många sätt, de respektera kösystem, de flesta har cykelhjälm (det är lag!) och det regnar faktiskt här. Ingen berättade för mig att det regnar så ofta dock, denna vecka har vi haft uppehåll en dag. Fördelen är att kurslitteraturen känns mer lockande än vädret. 
Australienarna är mycket mer utåtriktade och sociala än vi svenskar. När en man ville hjälpa mig med mina väskor under de första veckorna blev jag förskräckt och utbrast "Don't touch my bag!", insett att han faktisikt ville hjälpa till för det är så de gör här. Enligt sed hälsar alla på busschauffören och tacka för resan när man kliver av, busschaufförerna i sin tur tackar glatt för att man åkt med. Folk börjar prata i kassan, på bussen på gatan, ja överallt. I början var detta fenomen lite jobbigt, min svenska ådra vad deras baktanke egentligen är. Igår fick jag en bamsekram av en tjej för att hon tyckte jag var så fin i håret, min del av kramen var lite stel..
 
Sedan har vi språket.. Ofta får vi beröm för att vi pratar väldigt bra engelska
 
, och de blir förvånade när de inser att vi bara varit här ett par veckor. Men, hur som helst så blir det fel ibland, eller ganska ofta när man pratar engelska hela dagarna. Igår på lektionen svarade jag på en fråga, men iställer för Draw them out svarade jag Drag them out. Skillnaden i detta sammanhang är ganska rolig, Draw innebär utmana gruppmedlemmen att delta i diskussionen, Drag innebär att ta dem i nacken och dra dem ut. Jag fick bjuda på det skrattet. Men alla är återigen väldigt hjälpsamma, om det är några svåra ord att uttala finns det alltid en snäll klasskompis jämte som viskar i örat hur det ska låta.
 
Jag har även blivit väldigt patriotisk, helt plötsligt är allt med Sverige superbra och jag är superstolt. De flesta här dricker Rekorderlig Cider (Australienarna vet ej hur man gör god cider) och varje gång poängterar jag stolt att den är svensk och hur man uttalar namnet på svenska. Jag har även två svenska flaggor över min säng! Hemma blir man dömd som högerextremist om man har en svensk flagga, men här är det självklart att man visar sin uppskattning för sitt hemland genom flaggor, kläder, sånger och helgdagar, och genom det uppskatta ALLA invånare/besökare i landet.
 
Nu blev det mer allvar än tänkt på slutet. Avrundar genom att säga att jag ska på Surf Camp idag, vi åker till stranden hela helgen för att surfa och äta buffémat, lycka för en student!
På väg upp på en nybörjarvåg, det är mer fart i dem än vad man tror :)
 

Gonna get some waves, Dude!

Bildbomb!

Kategori: Allmänt

Försöker återhämta mig från morgonens fotbollsträning, 90 minuter av att försöka hålla jämna steg med herrarna.. Inom kort ska damerna byta träningsdag och då kan jag äntligen gå tillbaka till normala träningsförhållanden. Missförstå mig inte, jag tycker det är kul att kämpa hårt, men springa som en tok och slåss med killar som är dubbel så stora, njaee.. 
 
Här kommer ett par opublicerade bilder (de flesta hamnar på Facebook och Instagram, men min far har ännu inte tagit sig an nymodigheterna, inte heller svärmormor)
 
Kambah Pool, Hiking och bad, finns inga stränder här men naturen kring denna creek var underbar! (Klicka på bilderna för att göra dem större) Även lite bilder från vår resa till Sydney, ofta har vi fint väder men ibland är inte vädergudarna överens och vi går från +30 till +13 på en dag, likadant med sol och regn..
 
Manly Beach!
 
Förra helgen upplevde jag min första rugbymatch och min första (och troligtvis enda) gigantiska korv, med ketchup, ostsås och senap. Vi var också på kortfilmsfestival, picnic och film på bioduk under bar himmel.
 
Vill ju inte att ni ska tro att jag har det alltför glamouröst, så ska bekänna att idag har jag tvättat för hand, städat och nu ska jag diska... 
 
Funderar på att önska mig Marabou mjölkchoklad i födelsedagspresent, har lyckats hålla mig borta från godis sedan 8 juli.. Jag kan dock baka något gott av det, vilket jag gör ganska ofta för att komma runt "inget-godis-regeln"..
 
G'day!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sjuk och ekonomiföreläsning

Kategori:

Inte en toppenmorgon med andra ord.

Hade en toppenhelg med Rugby och kortfilmsfestival, hade dock underskattat hur kallt det blir på kvällarna i Canberra och straffas för min ignorans med svullen hals o täppt näsa..

Fick förfrågan igår om att hjälpa till o coacha UC pumas, spela i ena laget o träna andra.. De har lag i div 1 och 3 (Australien-standard), så hoppas förkylningen ger med sig snarast!

Nu fokus på demand and supply!

My week

Kategori: Allmänt

Idag känns det att Fredrik är på andra sidan jorden, saknar honom helt galet mycket. För fem år sedan blev vi ihop, efter en lyckad alla hjärtans dag dejt. Fredrik gav mig en chokladask och efter det var jag totalt förälskad! 
Fick en superstor bukett blommor med bud, och ett kort. Helt plötsligt luktar mitt rum gott och standardan ökade markant med färska blommor. Tur att skype finns och underlättar avståndet något, nästa gång jag får krama honom är 4 juni vilket är en evighet bort... 
 
I tisdags fyllde Emilie år, så vi var ett stort gäng på Max Brennan Chocolate bar, min favorit. Jag åt en brownie med smält choklad och glass, helt underbar. Blir återbesök när jag fyller år, så nu längtar jag tills 14 mars!
 
 
Fredagen har spenderats runt om i Canberra på Scavenger Hunt, samla ihop poäng genom att besöka platser och samla på sig olika objekt. Vi kom på andra plats, missförstod reglerna något så förlorade fyra poäng vilket gjorde att det andra laget vann =/ Men vi vann pris för bästa utklädnad. 10 dollar på Coles, så ikväll ska vi unna oss snacks. Vårt lag bestod av mig och Em, Sam som var på exchange i Jönköping förra terminen och Daniel som ska till Jönköping i Höst, så vi är hans första svenska vänner :)
 
Imorgon ska vi på Rugby och på söndag är det festival i Canberra!

Regn...

Kategori: Allmänt

Äntligen lite regn (trodde aldrig jag skulle säga så), är något lättare att djupdyka i kurslitteraturen om det inte är skinande sol och 30 grader varmt. För första gången kunde jag även ta en löptur utan andningsvårigheter och extremt svettandes pga av värme.

Igår var det multikulturell festival i Canberra, en marknad full av stånd från olika länder med mat och information. Köpte Marabou Mjölkchoklad i det skandinaviska köket och fick svenska kokböcker etc. Chokladen var dock, hör och häpna, inte till mig. Har en rumskompis som fyller år i veckan och älskar choklad.

I lördags tränade jag även fotboll med UC Pumas, huvudträningen är på onsdagar (när jag har skola) så det var ganska lugnt. Jag var dock helt slutkörd eftersom jag fick för mig att kl 8 springa 8,5km och träningen började kl 09. Lyckades göra två tunnlar, vet inte hur det gick till (finta är inte min starka sida som mittback) men kul var det! Plånboken står och väger för och emot om jag ska ha råd att köpa fotbollsskor eftersom jag fick slänga mina skor i tullen.

Imorgon har jag inga lektioner men ska plugga inför kommande vecka, vi har assignments varje vecka och det är definitivt mycket mer avancerat än hemma, speciellt när skrivandet ska ske på vetenskaplig engelska, med referenser, grammatik m.m.

kl är 22:15 och jag behöver ta igen lite sömn från tidigare veckors aktiviteter så God natt!
Bild från förra veckans Togaparty! (Mamma o Pappa: Toga party är då man klär sig i lakan och ska likna en gammal greek (ungefär), ville dock inte förstöra mitt rosa lakan som min moster målat till mig så fick bli en sjal..)

Foamparty

Kategori: Allmänt

Nämnde skumpartyt vi var på förra veckan, ligger lite efter med bilderna så här kommer de. Var och hikade och badade i bergen idag, de har helt underbara creeks, som en insjö i bergen, mer bilder etc längre fram.
 
Emilie, Devon och jag kl 02 på natten, behöver knappt nämna att hår och smink var fördärvat för länge sedan, men kul hade vi :)

Svettas och gnäller på värmen

Kategori: Allmänt

Sitter och gör research gällande vår resa till Tasmanien över påsklovet, vi åker två tjejer från Kanada samt jag och Emilie. En av våra finska vänner lyckades även tränga sig på, ju fler desto bättre. Vi kommer att hyra bil och åka runt för att hika och upptäcka Tasmanien, det är dock något kallare än övriga Australien.
 
Dagen har spenderats i skola och plugg i solen på rasterna. Även kikat på gym i närheten, Pink Club som är endast för tjejer bland annat. Det kostar dock ca 500kr i månaden oavsett vilket gym det är, vilket är lite dyrt eftersom jag är van vid att träna gratis på Friskis och Svettis! 
 
I helgen var vi 51 studenter i Sydney, lördagen spenderades på de klassiska turistställerna och söndagen på Manly Beach med jättevågor. Vi spelade beachsoccer i ca två timmar och åt pizza, härlig dag! Lektionerna går bra, har bytt lite kurser för att få ihop schema etc. Blev Introduction to management istället för project, men det känns bra ändå. Svårigheten är i att utrycka sig i diskussionerna, jag vet vad jag vill säga men har svårt att formulera det på universitet-engelska, men läraren sa att det lät bra vilket kändes skönt. Har även teamat ihop mig med en Australiensk tjej för en assignment, jag och Em är i samma klass men vill gärna dela lite på oss för att bli bättre på engelska och lära känna andra. 
 
Manly beach

UNI

Kategori: Allmänt

Oj, bilden kom överst, inte helt haj på hur bloggandet fungerar. Här är jag iaf på väg ut. Brädan är stor för att det är en longboard vilket är lättare när man är nybörjare :)
 
Hej, kom precis in efter att ha suttit ute i solen och läst igenom morgondagens lektion. Det är inte helt lätt att hänga med på lektionerna när de är på engelska med svåra termer och uttryck (och aussie-accent). Tänkte berätta lite om University of Canberra, vilket faktiskt är skälet till att jag är här (och inte sol, bad och party)..
 
Uni ligger ca 15 min utanför Canberra, vilket är huvudstaden. Kan tyckas konstigt eftersom det är en okänd stad men bakomliggande historia i korthet är att Melbourne och Sydney  inte kunde komma överens om vilken som skulle vara huvudstad så de skapade en ny. De anlade den nya staden inne i landet för att den var för sårbar vid kusten (och ryssarna) därav har vi ingen strand.. Vi har däremot två stora sjöar, och badplatser men inga vågor och ingen surfing. Staden är större än Jönköping och har allt som kan tänkas behövas, den är dock inte lika spännande eller vacker som övriga kuststäder. 
 
Jag läser fyra kurser, vi läser alla samtidigt och har exams på samtliga under samma period, så det gäller att hänga med och anteckna under terminen. Kurserna jag läser är: Developing Human Resources, Group Work, Economics och Projekt evaluation and management. Berättar mer ingående när jag varit på alla lektioner. Schemat har vi möjlighet att påverka till stor del då vi kan välja vilka lektioner vi vill ha, det finns olika alternativ. Jag har skola tisdag, onsdag och torsdag. Måndagar och fredagar är jag ledig och kan studera på egen hand eller hitta på roliga saker. Jag har alltså 3 dagars skolvecka och 4 dagars helg :) 
 
En typisk dag här består av träning, mat, umgänge/aktiviteter och skola. Vi spelar sport gratis varje måndag och onsdag med övriga i vår Village, lite som korpen i olika sporter.  Jag har signat upp för Pumas vilket är fotbollslaget men deras träning krockar med mitt schema och just den lektionen kan jag inte ändra för det finns inga alternativ. Eventuellt är jag med på bara lördagarna men känns lite onödigt att köpa nya fotbollsskor för att träna en gång i veckan. Var tvungen slänga min fotbollsskor i tullen för de var smutsiga och vi har för bråttom till vår transfer... 
 
Ikväll är det alltså Res Sport som står på schemat, netball och basket. Helgen spenderades i Sydney, ska försöka göra ett inlägg om det imorgon. 
 
/Evelina

O-week

Kategori: Allmänt

Tiden flyger fram, dagarna är i nuläget fullspäckade med aktiviteter. Insparken eller "O-week" som det kallas här är inte riktigt som hemma, på dagarna är det mestadels akitiviteter som har med administrativa och praktiska saker att göra. På kvällarna är det aktiviteter för att lära känna varandra, men väldigt lite är uppstyrt så det gäller att vara social. Även om vi begränsat festandet rejält jämfört med övriga studenter (som är ca 18-21) så är jag helt slut... Ser fram emot när lektionerna börjar och att få lite mer rutin på vardagen.
 
Har vant mig vid att leva i ett råtthål med spindlar och kackelackor (något överdrivet, har sett 1st men ändå..) så nu känns det något bättre. Har inrett rummet med gratisreklam och andra nödvändigheter för att kunna ha lite ordning. Bilder kommer..
 
Ikväll har jag ätit Carbonara på nudlar och en baconbit, för första gången på 2,5 år känner jag mig som en student (saknar min sambo och vårat matkonto!). Skolan har bjudit på BBQ flera dagar så matkontot ligger på plus men försöker hålla igen så gott det går (inga sötsaker mao). Träningskontot ligger på en hel del minus, har inte haft en chans att hinna med (med undantag på 6 minuter/dag då jag gör plankan). Vi spelade Touch igår här på uni, det är en form av rugby utan tacklingar. Inte alls min typ av sport, man kastar dessutom bollen bakåt. Men jag lyckades får ett par blåmärken ändå, i stridens hätta är det svårt att inte göra allt för att få tag i bollen. 
 
På kvällen var det skumparty, vägrade ge mig ut på dansgolvet till en början men blev tillslut "myllad" med skum och i och med det växte hornen ut och kriget var igång... Det var första och sista gången, man måste nog vara påverkad för att uppskatta att få skum i hela håret och ansiktet, kände nämligen precis hur illa skummet luktade och hur skitigt det var. Men det var en lyckad kväll i det stora hela!
 
Idag har vi haft 13 grader och regn, så ni behöver inte vara ett dugg avundsjuka. Det går väldigt mycket upp och ner, igår var det 30 grader och sol. I helgen åker vi ett busslast med studenter till Sydney, så då hoppas jag på bättre väder. 
 
Vi har skaffat en hel del nya vänner, Emilie och jag hänger ihop fast umgås alltid med andra. Mestadels från Aussie och Kanada, så kommer förhoppningsvis inte hem med en bred amerikansk dialekt...
 
Free BBQ and party with Country vs. Coast theme, I'm a surfer (without a board...)!